Metoda Billings în Timpul Alăptării

NOTE CU PRIVIRE LA LACTAȚIE

Metoda Billings se poate aplica în timp ce vă alăptați copilul.

Pentru a înțelege aplicarea acestei metode în perioada alăptării, trebuie mai întâi să citiți broșura Instruire în Metoda de Ovulație Billings și mai ales secțiunea „Înregistrarea Observațiilor” și „Ovulația Întârziată – Faza Pre-ovulatorie Extinsă și Secvența Infertilă de Bază”.

Alăptarea și Metoda Billings merg mână-n mână

În ciuda faptului că alăptează în întregime și cu succes, unele femei revin la fertilitate la câteva săptămâni după naștere. Pentru altele, infertilitatea poate dura luni sau ani. Metoda de Ovulație Billings îi permite mamei care alăptează să își înțeleagă fertilitatea și infertilitatea. Acest element permite cuplului să se bucure de o relație sexuală lipsită de dispozitive contraceptive, medicamente și neliniște cu privire la fertilitate.

Cuplul trebuie să aibă în vedere posibilele efecte dăunătoare ale hormonilor din medicamentele contraceptive asupra laptelui și asupra bebelușului. Distanțarea în timp a sarcinilor oferă fiecărui copil cele mai bune condiții pentru sănătate, creștere și dezvoltare.

Considerații importante pentru alăptare

 • Alăptarea la cerere este foarte recomandată și va fi de folos pentru suprimarea fertilității.

 • Alăptarea totală până la șase luni este suficientă pentru a asigura hrana optimă pentru bebeluș, fără alte lichide sau mâncare.

 • Colostrul este produs de sâni pentru primele alăptări și reprezintă o sursă valoroasă de anticorpi pentru a proteja împotriva infecțiilor.

Infertilitatea și Fertilitatea după Sarcină sau după Pierderea Sarcinii

Femeile care nu alăptează după o sarcină și cele care au pierdut sarcina vor observa trecerea de la infertilitate la fertilitate în aproximativ șase săptămâni. Femeia ar trebui să fie atentă la schimbările din organism care semnalează revenirea fertilității.

Ovulația are loc înainte de menstruație, deci nu presupuneți că sunteți infertilă numai pentru că nu aveți sângerare.

Observați la nivelul vulvei și înregistrați zilnic

În orice categorie s-ar încadra o femeie, cheia controlului cu succes al fertilității este să învețe să își recunoască Secvența Infertilă de Bază și să urmeze Instrucțiunile și Regulile pentru Metoda de Ovulație Billings. Primul pas este să țină cu grijă înregistrări zilnice.

Femeia utilizează propriile sale cuvinte pentru a descrie ce simte și vede.

Secvența Infertilă de Bază (A se vedea exemplele 1,2 și 3)

O Secvență Infertilă de bază (SIB) este o secvență invariabilă de răspunsuri datorate nivelurilor scăzute de estrogen care preced ovulația.

 1. Nici un fel de mucus (uscăciune la nivelul vulvei); sau

 2. O secreție invariabilă la nivelul vulvei care însoțește un nivel scăzut și invariabil de estrogen; sau

 3. O combinație de 1 și 2 când secreția rămâne neschimbată pe durata a 2 săptămâni de observații și este întreruptă de zile uscate.

Instrucțiuni cu privire la Metoda de Ovulație Billings

 • Înregistrați zilnic senzațiile la nivelul vulvei precum și orice fel de secreție observată la nivelul vulvei. Faceți acest lucru pe parcursul zilei și în timp ce sunteți în picioare.

 • Nu vă examinați intern pentru că acest lucru furnizează informații incorecte și ar putea cauza infecții.

 • Începeți înregistrările aproximativ la trei săptămâni după naștere când sângerarea se oprește.

 • Evitați contactul genital pentru aproximativ două săptămâni pe perioada în care faceți primele înregistrări. Astfel veți asigura o observare corectă. Acest lucru este urmat de interpretări corecte.

 • Învățați să citiți corect fertilitatea/infertilitatea. Nu presupuneți nici una dintre situații. Instruirea individuală din partea unui instructor acreditat în Metoda de Ovulație Billings este de neprețuit. Puteți întreba despre locația unui instructor aproape de dv contactându-ne.

Gestionarea Metodei de Ovulație Billings în timpul Alăptării

Regulile Zilelor până la Vârf (A se vedea exemplele 4, 5 și 6)

 • Aplicați aceste reguli în timpul Secvenței Infertile de Bază, când ovulația este suspendată, uneori pentru câteva săptămâni sau luni.

 • Secvența Infertilă de Bază este o secvență invariabilă. Intercursul este disponibil în seri alternative în timpul Secvenței Infertile de Bază. Faptul că așteptați în ziua care urmează intercursului permite secrețiilor și fluidului seminal rezultate în urma intercursului să dispară.

 • Dacă apare o schimbare de la Secvența Infertilă de Bază, fie că este vorba despre senzația de la nivelul vulvei sau de secreție, incluzând sângerare sau sângerare ușoară, regula este să așteptați până când această schimbare trece și Secvența Infertilă de Bază a revenit de trei zile. Cuplul poate atunci să reia intercursul în a patra seară a revenirii la Secvența Infertilă de Bază. Acest lucru se numește regula „Așteaptă și Vezi 1,2,3”.

Când se aplică Regula Vârfului

 • Regula Vârfului se aplică atunci când ovulația revine, adică atunci când este identificat Vârful.

 • Aplicați Regula Vârfului numai după ce Ziua Vârfului a fost identificată. Până în acest moment, femeia va aplica numai Regulile Zilelor până la Vârf  la Secvența Infertilă de Bază. Faza fertilă este o secvență variabilă care conduce către Vârf și include trei zile după Vârf.

Regula Vârfului (A se vedea exemplele 7)

 • De la începutul celei de-a patra zi după Vârf, și până la sfârșitul ciclului, intercursul este disponibil în fiecare zi, în orice moment al zilei.

Sângerarea

Este posibil să existe câteva episoade de sângerare fără ca acestea să fie precedate de ovulație, indicând nivelurile fluctuante de estrogen. Endometrul răspunde printr-o creștere foliculară a glandelor și a vaselor de sânge când estrogenul crește. Acest lucru poate determina sângerarea din unul din următoarele două motive:

 1. sângerare hemoragică de suprastimulare datorată nivelului ridicat de estrogen; acest lucru se poate repeta; de asemenea, poate apărea și înainte de ovulație, indicând astfel o fertilitate crescută;

 2. la câteva zile după o creștere a nivelului de estrogen, când nivelul estrogenului scade, are loc o retragere a suportului acestuia din endometru (sângerare hemoragică de regres).

Dacă ovulația (identificată prin Vârf) nu precede un episod de sângerare, sângerarea nu poate fi clasificată ca fiind menstruație.

Trecerea de la Fertilitate la Infertilitate

Odată ce cervixul răspunde nivelurilor ridicate de estrogen, el produce mucus care permite intrarea celulelor spermatice. Primul semn care indică cea mai mică schimbare în starea de infertilitate a unei femei poate fi reprezentat de zile intermitente de mucus care întrerup Secvența Infertilă de Bază curentă. Femeia va observa această situație variabilă, care ar putea continua pentru câteva săptămâni. Acesta este un semn că fertilitatea va reveni în curând cu un Vârf identificabil și Ovulație.

În Apropierea Ovulației

O senzație foarte alunecoasă, lubricativă la nivelul vulvei este un simptom important. Femeia poate observa de asemenea că vulva este umflată și moale în această perioadă, indicând Vârful. Menstruația va apărea în aproximativ două săptămâni. Femeia nu este fertilă dacă menstruația apare în mai puțin de 11 zile după Vârf. Intervalul de 11 până la 16 zile de la Vârf și până la menstruație se va repeta, semnificând fertilitate.

Revenirea Ciclurilor, Reguli și Reevaluarea Secvenței Infertile de Bază

Odată ce ciclurile revin, este nevoie ca femeia să reevalueze Secvența Infertilă de Bază de secreție, care de obicei nu este aceeași cu cea din timpul alăptării înainte de ovulație.

De reținut: dacă ovulația nu precede un episod de sângerare, sângerarea nu poate fi clasificată ca fiind menstruație. Se aplică regula „Așteaptă și Vezi 1,2,3”.

Dacă femeia identifică o Zi de Vârf, ea va aplica din acel moment Regula Vârfului. Întotdeauna menstruația urmează după ovulație. Evitați intercursul în timpul zilelor cu sângerare puternică.

Grafice pentru exemplificare

Următoarele grafice pentru exemplificare utilizează Simbolurile Internaționale de Inregistrare.

(1) ECVENȚA INFERTILĂ DE BAZĂ USCATĂ (SIB)

zi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Vârfi

 

posibil_fertil

 

așteaptă

 

infertil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senzația/ Aspectul secreției

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(2) O SIB cu SECREȚIE INVARIABILĂ la nivelul VULVEI. Femeia descrie ceea ce simte și vede timp de 2 săptămâni

Timp de 2 săptămâni femeia ține o înregistrare ZILNICĂ atât a senzațiilor la nivelul vulvei cât și a secreției vizibile. SIB este secvența ei invariabilă, așa cum o observă, având o descriere invariabilă. Fiecare femeie este o persoană distinctă și va descrie secreția în felul său propriu. Secreția nu trebuie evaluată prin prisma experienței unei alte femei sau prin imagini ale unui specimen izolat. O femeie poate descrie ceea ce simte ca „galben lipicios” în fiecare zi. O altă femeie va descrie ce simte prin „jilav – nu se vede nimic” în fiecare zi. Fiecare femeie va utiliza aceeași descriere pentru același simptom în fiecare zi. Simbolul utilizat pentru a înregistra o SIB cu secreție invariabilă este '=' .

(a)

zi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Vârfi

 

posibil_fertil

 

așteaptă

 

infertil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senzația/ Aspectul secreției

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(b)

zi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Vârfi

 

posibil_fertil

 

așteaptă

 

infertil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senzația/ Aspectul secreției

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

lipicios; nu se vede nimic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(3) SIB cu o COMBINAȚIE de (1) și (2) când secreția rămâne invariabilă pe durata a 2 săptămâni de observație și este întreruptă de zile uscate

<

zi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Vârfi

 

posibil_fertil

 

așteaptă

 

infertil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senzația/ Aspectul secreției

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

uscată

lipicios galben

uscată

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

uscată

lipicios galben

lipicios galben

lipicios galben

uscată

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(4) SECVENȚA INFERTILĂ DE BAZĂ USCATĂ (SIB) – se aplică Regulile Zilelor până la Vârf

zi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Vârfi

 

posibil_fertil

 

 

 

așteaptă

 

 

 

 

 

 

1

2

3

 

infertil

 

 

 

 

I

 

I

 

 

 

 

 

 

 

 

Senzația/ Aspectul secreției

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

udă; SF

uscată

udă; SF

uscată

secreție sau senzație variabilă

uscată

uscată

uscată

uscată

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SF = fluid seminal


(5) O SIB cu SECREȚIE INVARIABILĂ la nivelul VULVEI. Femeia descrie ceea ce simte și vede, aplicând Regulile Zilelor până la Vârf asupra unei SIB deja identificate.

zi

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

Vârfi

 

posibil_fertil

 

 

 

 

 

 

așteaptă

 

 

 

 

 

 

1

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

 

infertil

 

 

 

 

I

 

I

 

 

 

 

 

 

 

I

 

 

 

I

 

I

 

 

 

 

 

 

 

Senzația/ Aspectul secreției

identificarea unei SIB de secreție invariabilă

SIB

SIB

SIB

SIB

udă; SF

SIB

udă; SF

SIB

secreție sau senzație variabilă

SIB

SIB

SIB

SIB

SIB

udă; SF

SIB

SIB

SIB

udă; SF

SIB

udă; SF

blood spots

blood spots

SIB

SIB

SIB

SIB

(6) SIB care este o COMBINAȚIE de (1) și (2) când secreția rămâne invariabilă pe durata a 2 săptămâni de observație și este întreruptă de zile uscate – SIB identificată, se aplică Regulile Zilelor până la Vârf.

zi

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

Vârfi

 

posibil_fertil

 

 

 

 

așteaptă

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

 

 

 

infertil

 

 

 

 

I

 

I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senzația/ Aspectul secreției

identificarea unei SIB de secreție invariabilă și zile uscate

SIB

SIB

SIB

SIB

udă; SF

SIB

udă; SF

SIB

SIB

SIB

secreție sau senzație variabilă

secreție sau senzație diferită și sângerare ușoară

SIB

SIB

SIB

SIB

udă; SF

SIB

SIB

SIB

SIB

SIB

SIB

SIB

SIB

SIB

SIB

Exemplul 7 - Utilizarea unei Secvențe Infertile de Bază Uscate

Înregistrare începe în faza pre-ovulatorie. Observați aplicarea regulii „Așteaptă și Vezi 1,2,3” de cinci ori. În ziua 42 regula „Așteaptă și Vezi” este aplicată, și în ziua 46 este identificat Vârful și se aplică Regula Vârfului.

(7) SIB USCATĂ – „Așteaptă și Vezi 1,2,3” – REGULA ZILELOR PÂNĂ LA VÂRF și REGULA VÂRFULUI

 

zi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Vârfi

 

posibil_fertil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

așteaptă

 

 

1

2

3

 

 

 

1

2

3

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

infertil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senzația/ Aspectul secreției

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

udă

uscată

uscată

uscată

uscată

udă

udă

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

lipicios

lipicios

lipicios

lipicios

lipicios

lipicios

uscată

uscată

uscată

zi

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

Vârfi

 

X

 

posibil_fertil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

 

așteaptă

 

 

 

 

1

2

3

 

 

1

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

infertil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senzația/ Aspectul secreției

uscată

uscată

udă

udă

udă

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

udă

uscată

uscată

udă

alunecoasă

alunecoasă; filamente sângerare ușoară

alunecoasă; filamente sângerare

alunecoasă

lipicios; opacă

lipicios; opacă

lipicios; opacă

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

uscată

udă; sângerare