Hormonii Pituitari și Ovarieni din Ciclul Reproductiv al Femeii

Ovulația – emiterea ovulului de către ovar – este cel mai important eveniment al ciclului fertil; ea are loc doar o singură dată într-un moment din ciclu, chiar dacă sunt emise mai multe ovule.

Mecanismul ovulatoriu produce de asemenea doi hormoni ovarieni, estradiol și progesteron.

Estradiolul este produs numai de catre foliculul care se dezvoltă înainte de ovulație; acesta stimulează glandere cervixului iar acestea secretă un anume tip de mucus („mucus cu caracteristici fertile”) care este esențial pentru ca spermatozoizii să poată străbate cervixul și să ajungă la ovul. Estradiolul stimulează de asemenea creșterea endometrului căptușeala uterului.

Schimbările ciclice din activitatea ovariană sunt controlate de secreția a doi hormoni de către glanda pituitară: hormonul de stimulare foliculară ( FSH) și hormonul luteinizat ( LH).

Foliculii din ovare au un prag pentru nivelul FSH-ului sub care nu sunt stimulati.

Există de asemenea un nivel intermediar al producției de FSH care trebuie să fie depășit înainte ca un folicul să fie stimulat să producă un răspuns ovulatoriu complet.

Pe măsură ce foliculul dominant foliculul dominant se îndreaptă către ovulație, acesta produce cantități din ce în ce mai mari de estradiol. Acest estradiol stimulează producția de mucus cervical și de asemenea aduce producția de FSH.

Scăderea nivelului de FSH declanșează de asemenea un mecanism de maturizare în cadrul foliculului dominant care îl face receptiv la cea de-a doua gonadotrofină pituitară, LH. Acest val masiv de LH este semnalul declanșator care inițiază ruperea foliculului (ovulația) la aproximativ 37 de ore de la începutul valului de LH sau la 17 ore după ce acesta își atinge maximul.

Nivelul cel mai ridicat al simptomelor producției de mucus cu caracteristici fertile este observat în ziua vârfului de estradiol care precede Vârful simptomului de mucus și ovulația. Schimbarea rapidă care urmează simptomului Vârfului de mucus apare foarte aproape de ziua ovulației și se datorează producției ridicate de progesteron din acest moment. Începerea sângerării menstruale în absența sarcinii este foarte predictibilă pe baza acestor evenimente.

După ovulație, corpul luteal care se formează în urma ruperii foliculului produce progesteron și estradiol. Progesteronul determină schimbarea bruscă a mucusului care apare imediat după ovulație și definește sindromul de Vârf.

De asemenea, progesteronul pregătește endometrul pregătit de estrogen pentru implantarea ovulului fertilizat.

În absența sarcinii, producerea de estradiol și progesteron începe să scadă la aproximativ 7 zile după ovulație iar aceasta determină desprinderea endometrului sub forma sângerării menstruale 11-16 zile după ovulație.

Metoda Billings utilizează schimbările în producerea de mucus cervical, așa cum sunt observate de către femeie, pentru identificarea principalelor evenimente din cadrul ciclului ovulatoriu.

Reference:Ovarian Activity and Fertility and the Billings Ovulation Method, Professor-Emeritus James B. Brown, Ovulation Method Research and Reference Centre of Australia.