Note referitoare la lactație

De la viața intrauterină la o existență independentă

Natura a alcătuit femeia nu numai pentru a proteja și a funiza hrană bebelușului care crește și se dezvoltă în uter, ci și pentru a da naștere și a lansa copilul într-o nouă existență independentă, respirând aer.

În momentul în care cordonul placentar este tăiat, are loc o schimbare majoră în circulația sangvină a bebelușului. Diferite canale care înainte erau deschise în inimă se închid acum, iar altele se deschid. Pentru a se adapta mediului în care respiră aer, sistemul circulator pulmonar intră în funcțiune astfel încât gazele reziduale sunt eliminate acum prin plămâni în locul sistemului purificator constituit de sângele mamei. În locul substanțelor nutritive care erau transportate din sistemul circulator al mamei în sistemul circulator al bebelușului prin intermediul placentei și al cordonului ombilical, acum bebelușul se hrănește pe gură. Este de asemenea pusă în funcțiune circulația din jurul intestinelor, pentru a transporta diferitele substanțe hrănitoare primite pe gură către diferite părți ale corpului.

Bebelușul poate fi acum în întregime independent de mamă, primind hrană pe gură. Însă natura a hotărât și a aranjat astfel încât femeia își continuă rolul de sursă de hrană, cu beneficii atât asupra ei cât și asupra copilului.

Laptele Matern

Laptele matern este conceput special pentru bebeluși. Fiecare specie produce ceea ce este mai potrivit pentru puii ei.

Pe lângă proporțiile corecte și starea corectă a grăsimilor, zaharurilor, vitaminelor și mineralelor, laptele matern conține enzime pentru o digestie eficientă, anticorpi pentru protejarea bebelușului împotriva bolilor, în special împotriva bolilor gastrice și respiratorii, și nu conține proteine dăunătoare care pot da naștere alergiilor și se pot transforma mai târziu în astm și eczeme.

Colostrul, lichidul apos care apare înainte de laptele propriu-zis, este bogat în aceste elemente esențiale și pregătește organele digestive ale bebelușului pentru laptele care urmează.

Laptele matern nu poate fi contaminat. Formulele de lapte pentru bebeluși din comerț pot fi contaminate prin contactul cu recipientele în care sunt preparate sau date bebelușului, de exemplu de la mâini sau de la contactul cu apa. Vitaminele sunt păstrate intacte în laptele matern, dar sunt distruse prin încălzire în formulele pentru bebeluși și de aceea trebuie înlocuite prin orice altă hrană în afara laptelui matern.

Alăptarea este un sistem foarte convenabil deoarece furnizează hrana la temperatura corectă și oferă cantitățile corecte de lichid, îndeplinind necesitățile nutriționale ale bebelușului.

Fiziologia Alăptării

Deoarece bebelușul uman are puteri intelectuale uimitoare, el învață rapid și răspunde când natura îi oferă sânul cald, moale și hrănitor, pe care știe cum să-l sugă pentru că a practicat suptul degetului mare încă de când se afla în uter. Bebelușul și-a întărit mușchii faciali care îi premit să sugă și să extragă laptele din sân imediat ce se naște.

El aude și este încântat de vocea mamei sale, de vorbele, râsul și cântecul ei și învață să identifice mirosul ei și securitatea oferită de brațele sale. În acest adăpost, bebelușul învață să accepte dragostea și îi priește fizic și emoțional. Observând toate acestea, și mamei îi priește.

Nevoile Mamei

Sunt unele femei care, uneori din motive necunoscute, nu pot alăpta. Ingredientul dragostei este cel mai important dintre toate și cu siguranță poate fi furnizat și combinat și fără alăptare. Nici o mamă nu ar trebui să se simtă vinovată sau rușinată pentru că alăptarea este dificilă sau imposibilă. Hrănirea ar trebui să aibă loc într-o atmosferă cât se poate de calmă. Uneori anxietatea mamei determină refuzul bebelușului de a se hrăni și atunci apare „bătălia împotriva sânului”. Atunci este necesar ajutorul al unei femei cu experiență, înțelepte și răbdătoare. Ajutor priceput în ale mămicilor este de obicei disponibil printre femeile din familie. În unele organizații și tări există grupuri care se specializează în instruirea mămicilor și în sfaturi referitoare la alăptare.

Rolul Tatălui

Natura a dat bebelușul nu numai mamei, ci și tatălui. Rolul său în protejarea și creșterea bunăstării bebelușului este exprimat în grija sa pentru mamă, asigurând bunăstarea acesteia prin hrană suficientă, lichide, odihnă și prin preluarea unei părți din „serviciul de noapte” pentru bebeluș.

Începutul Alăptării

Este important, mai ales în etapele inițiale ale alăptării, ca producția de lapte să nu fie pusă în pericol de perturbări emoționale precum jenă, neliniște, supărări și mai ales de oboseală cronică.

Bebelușul este alăptat când îi este foame și când cere să fie hrănit. Alăptarea pe timpul nopții este normală pentru câteva săptămâni și ajută pentru a menține și a furniza o cantitate suficientă de lapte matern, ca și pentru a menține infertilitatea.

Medicamentele și Fumatul

Mama ar trebui să ceară sfatul medicului cu privire la orice tip de medicament care îi este prescris, deoarece laptele matern este o rută eficientă de eliminare a poluanților din corp, uneori în detrimentul bebelușului. Fumatul trebuie evitat din acest motiv.

Suptul

Efectul local al suptului asupra sânului este stimularea producției de lapte prin acțiunea prolactinei. Acesta este răspunsul la cererea bebelușului. În lipsa suptului, laptele dispare. Acest lucru se poate întâmpla când copilul suge doar pe o parte, de exemplu dacă sfârcul este mai retras și bebelușului i se pare mai dificil să extragă lapte din acel sân. Dacă bebelușul încetează să sugă la acest sân, laptele de aici se va opri, dar va fi produs normal de celalalt sân la care bebelușul suge.

Prin sistemul nervos, glanda pituitară produce un hormon numit oxitocină care este „hormonul de ejecție a laptelui”. Când bebelușul suge, laptele curge. Acest reflex poate fi declanșat de auzirea, vederea sau mirosirea bebelușului înfometat, chiar și fiind lângă copilul altcuiva. De aceea, un copil adoptat poate fi alăptat cu succes.

Beneficiile Aduse Mamei

Oxitocina are un efect asupra mușchiului uterin făcându-l să se contracte când copilul suge. Acest lucru premite uterului după naștere să revină la forma și mărimea sa inițială. Fragmente de sânge coagulat și alte reziduuri post natale sunt eliminate din uter când acesta se contractă ca răspuns la supt.

Se afirmă și există dovezi în acest sens că alăptarea protejează femeia de cancer al sânului și de osteoporoză.

În timpul sarcinii, hormonii placentari, estrogenul, progesteronul și prolactina pregătesc sânul pentru producția de lapte prin creșterea și dezvoltarea structurii glandulare. După naștere, nivelul prolactinei este ridicat și acesta are efectul suprimării mecanismului ovulator. Aceasta face ca mama să rămână infertilă pentru o perioadă variabilă în timpul producerii de lapte, permițând copilului să se dezvolte până când este suficient de mare încât se poată primi și mâncare solidă.

Alăptarea și Controlul Fertilității

Perioada de infertilitate este variabilă. Eficacitatea alăptării este un factor care contribuie la acest lucru. Suptul eficace este cel mai important. Copilul ar trebui să fie pus la sân imediat după naștere. Trebuie avută mare grijă ca suptul să înceapă cât mai repede posibil.

Metoda Amenoreei de Lactație (MAL) se bazează pe presupunerea că dacă o femeie își alăptează integral copilul și nu are nici o sângerare, rata de sarcină este în jurul valorii de 2% în primele 6 luni. Nu se aplică observații sau reguli. Pentru că femeia nu a fost instruită cu privire la secvențele de mucus de fertilitate și infertilitate, ea nu poate identifica revenirea fertilității. Astfel, pot apărea sarcini neexplicate.

Metoda de Ovulație Billings reprezintă o instruire excelentă pentru toate femeile, deoarece schimbările în secvența de mucus care indică revenirea fertilității pot fi identificate cu precizie. Înscrierea pe grafic ar trebui să înceapă la 3 săptămâni după naștere. Această metodă naturală de control al fertilității are o rată de eficacitate mai mare de 99%.

O femeie care utilizează Metoda de Ovulați Billings va învăța să își recunoască infertilitatea și semnele fertilității care revine.

Recunoașterea semnelor infertilității și utilizarea Metodei de Ovulație Billings în timpul alăptării

Observațiile sunt făcute simplu și natural, în timp ce femeia se ocupă cu activitățile zilnice, și formează baza Metodei de Ovulație Billings

Cât timp ovulația este suprimată, nu există mucus la nivelul vulvei și vulva se simte uscată. Această uscăciune este un indicator de încredere al inactivității ovarelor și deci, a infertilității.

Uneori, în locul uscăciunii complete poate fi observată o secreție care dacă este prezentă este constantă, fie că este continuă sau este întreruptă de zile de uscăciune. Aceasta indică de asemenea o activitate ovariană scăzută și deci, infertilitate.

Orice alt tip de secreție alertează femeia cu privire la posibilitatea revenirii fertilității. Aceasta indică faptul că ovarele sunt active și stimulează cervixul să producă musus, prin intermediul hormonului estrogen.

Prin restricționarea intercursului la apariția semnelor de infertilitate și prin aplicarea regulilor Metodei de Ovulație Billings, sarcina nu va apărea.

Recunoașterea semnelor de revenire a fertilității utilizând Metoda de Ovulație Billings în timpul alăptării

Metoda de Ovulație Billings învață femeia să recunoască semnele revenirii fertilității. Sub influența hormonilor din ovarul care se pregătește să ovuleze, gâtul uterului (cervixul) începe să producă mucus. Mucusul cervical este ingredientul esențial al fertilității deoarece celulele spermatice sunt dependente de el pentru supraviețuire și pentru posibilitatea de a ajunge la ou și a-l fertiliza. (Referințe în Instruire cu privire la Metoda de Ovulație Billings).

Mucusul cervical ajunge în exterior, la vulvă, și este observat prin senzația pe care o produce la nivelul acesteia. Ar putea exista, de asemenea, și o observare vizuală a mucusului.

O femeie poate continua să alăpteze chiar dacă ciclurile normale au revenit. Ea poate continua să alăpteze oricât de mult dorește sau cât cere bebelușul, fără să rămână însărcinată până când vrea să aleagă acest lucru.

Când femeia rămâne însărcinată, furnizarea de lapte poate înceta, dar alăptarea trebuie să continue dacă este posibil. De obicei nu există nici un motiv pentru a înțărca copilul din cauza sarcinii.

Instrucțiuni pentru folosirea Metodei de Ovulație Billings

Pentru o instruire corectă consultați un instructor acreditat al metodei la Centrul pentru Metoda de Ovulație Billings. Contactați-ne pentru asistență în găsirea unui centru lângă dv. Oferim asistență on-line pentru cei care nu pot contacta un centru.

Circumstanțe care pot influența întoarcerea la fertilitate

Există multe circumstanțe în care femeia poate reveni la fertilitate la mai puțin de șase luni după naștere.

  • Ovulația apărută devreme poate avea loc chiar și când bebelușul este alăptat în întregime

  • Femeia este bolnavă sau hrănită insuficient

  • Femeia nu poate alăpta

  • Femeia poate alăpta doar parțial

  • Mama muncește și alăptează numai parțial

  • Copilul nu suge eficient

  • Copilul este bolnav

În aceste circumstanțe, este esențial să înțelegeți Metoda de Ovulație Billings și să îi urmați indicațiile și regulile. Făcând acest lucru, femeia va recunoaște instalarea fertilității. Informațiile necesare se pot obține observând și înscriind pe grafic semnele mucusului. Apariția sângerării va alerta de asemenea femeia cu privire la acțiunea estrogenului și fertilitatea care se apropie. În acest moment, cuplul poate decide în deplină cunoștință de cauză cu privire la viitoarea sarcină.